sobota, 17 marca 2012

Pierogi pieczone...

Ostatnio miałam ochotę na coś z piekarnika i z ciasta drożdżowego i w jednej gazetce zobaczyłam takie zdjęcie z pieczonymi pierogami i się wzięłam do roboty;)) Nie wyszło wyglądu jak w gazetce, ale były bardzo pyszne.
Składniki:
Ciasto: 550g mąki, 20g drożdży, 250 ml letniej wody, szczypta soli, 1łyżeczka cukru,4 łyżki oliwy z oliwek.
Farsz: pół papryki czerwonej i żółtej, 1 szklanka posiekanej kapusty pekińskiej, 1 marchewka starta na tarce, 100 g mozzarelli i 1 serek pleśniowy, pieprz, sól, 2 ząbki czosnku, 50g masła.
Zagnieść ciasto, aby nabrało jednolitej, elastycznej konsystencji. Uformować kule i zostawić w ciepłym miejscu na ok. godzinę.
Zrobione pierogi wyłożyć na blachę i posmarować jajkiem. Piec 20 – 25 min w nagrzanym piekarniku do 200 C.
Oczywiście zostało mi troszeczkę ciasta , to zrobiłam pyszne paluszki.
Smacznego!

2 komentarze:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Zapraszam;))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...