poniedziałek, 30 września 2013

Chleb maratończyka

Upiekłam swój pierwszy chleb w maszynie do pieczenia, a ponieważ na drugi dzień był 35 maraton Warszawski i mój chłopak w nim biegł, to upiekłam dla niego z dużo ilością bakalii.

Oczywiście trzeba jeszcze popracować nad idealny smakiem chleba i dobrze się zapoznać z maszyną ale jak na pierwszy raz to sama jestem zaskoczona, myślałam że składniki pójdą do śmietnika;))

Składniki na 750 g
200 ml wody
120 ml mleka
400 g mąki pełnoziarnistej do wypieków chleba
3 łyżeczki oliwy
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
25 g roztopionych drożdży ( bo suchych nie miałam)
100 g mieszanki bakaliowej
50 g goji ( dodałam goje sama)

Wszystko wsypałam do maszyny i za 2,5 godziny był gotowy chleb. Maszyny są różne do wypieków, ja pożyczyłam i na wyczucie włączyłam pierwszy program na średnio wypieczoną skórkę.

Bałam się trochę o ten chleb, żeby nie zaszkodził podczas biegania maratonu , ale wszystko było ok. Relacje z biegu można zobaczyć TU na moim blogu sportowym. A chlebka już dawno nie ma, zjedzony. Muszę powiedzieć że chleb miał dziwny słodki smaczek i myślę że to goja ale zdania podzielone.


Polecam próbować :))

1 komentarz:

  1. Super!!!!

    MARZĘ O TAKIEJ MASZYNIE DO PIECZENIA CHLEBA, NO I OCZYWIŚCIE O PRZEBIEGNIĘCIU MARATONU...

    Pozdrawiam serdecznie i miłego weekendu :)
    Anna M.

    zapraszam do mnie: annamatysiak.blogspot.com

    :)

    OdpowiedzUsuń

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Zapraszam;))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...