wtorek, 17 września 2013

Tarta z jagodami goji

Podobno jagody goji są najzdrowsze owoce świata, jem już je od pół roku i bardzo mi smakują. Często dodaje ję do płatków śniadaniowych ale wyczytałam że Chińczycy dodają je do wszystkiego, to postanowiłam spróbować dodać je do tarty.

Ciasto: 170g masła, 140g cukru pudry, 2 żółtka, 250g mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Wierzch: 1 opakowanie budyniu śmietankowego, 400ml mleka, dwie garści (suszonych) owoców goji. Goje wymoczyłam w wodzie,żeby były pulchne.

Robimy ciasto: ucieramy masło z cukrem pudrem. Jak powstanie puszysta masa dodajemy żółtka i ucieramy. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy na niskich obrotach mikserem aż wszystkie składniki się połączą. Lepimy kule z ciasta i wstawiamy na godzinę do lodówki.
Po godzinie ciasto rozwałkujemy do formy i wkładamy na pół godziny do lodówki.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 C i wkładamy ciasto na 30 min.
W czasie kiedy się pieczę tarta , robimy budyń według przepisu na opakowaniu z budyniu ale dajemy mniej mleka i dodajemy na końcu goje. Część goji zostawajmy do ozdoby.
Po wyjęciu ciasta i troszeczkę wystudzonym smarujemy naszym budyniem i ozdabiamy goją.

Ponieważ stwierdziłam że ciasto jest dla mnie za słodkie to ratowałam go jeszcze malinami i jest super

Goje również można sadzić w Polsce, nie wiem jak zimę wytrwa ale są tegoroczne owoce. Pyszne i na smak bardzo ciekawe, nie można powiedzieć ze jest taki jedyny smak, bo ja wyczuwam w kilka smaków i są bardzo soczyste.

Polecam bardzo!!!


9 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo apetycznie:)


    Projekt szczęście czeka na Ciebie:) Zapraszam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I smakuję:))
      Już zaglądam po szczęście do Ciebie:))

      Usuń
  2. Dawno nie robiłam tarty, chyba będę musiała o niej pomyśleć:) Narobiłaś mi apetytu:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam te jagody. Żuję je jak gumę, do niczego innego ich nie dodaję. Zawsze same ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie jadłam jagód goi :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda apetycznie, chyba próbuję Twój przepis, tylko gdzie kupić jagody? Poszperam w necie...

    Pozdrawiam
    Anna M.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jagody goji można kupić w sklepach zdrowej żywności.
      http://sklepekologiczny.com.pl/search?st_search%5Bsearch%5D=goja&st_search%5Band_search%5D=1&st_search%5Bdetail%5D=

      Usuń

Zapraszam;))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...