środa, 31 grudnia 2014

Szczęśliwego Nowego Roku!!!

Podsumowań i postanowień nie będzie, ale na pewno pozytywne zmiany i myślenia na następny rok, sobie i Wam życzę;-)
W tym roku, Nowy Rok spotkam w pracy, ale przed pracą proponuję sylwestrowa  przekąskę.
Małży w białym winie.
1 kl małż umytych i poczyszczonych (zalecam robić to w rękawiczkach, bo zapach zostanie na długo).
1 butelkę białego wina ( ja użyłam domowego różowego )
1 pęczek natki pietruszki,
2 duże cebuli ,
masło do podsmażenia cebuli i sól, pieprz.
Przygotowanie:
W garnku podsmażyć posiekaną cebule na maśle, potem zalać winem i pogotować, dodać małży i natkę pietruszki, posolić  i popieprzyć . Gotować aż łupinki się pootwierają.( podczas czyszczenia , otwarte małży, należy odrzucić )
Pysznie i smacznie;))
Szczęśliwego Nowego Roku!!!

sobota, 13 grudnia 2014

Pinole z sezamem

Moje pierwsze i można śmiało powiedzieć, Świąteczne PINOLE.
Poczytałam książkę " Urodzeni biegaczy" gdzie jest przepis pinoli i jeszcze sprawdziłam, kilka innych źródeł. Doszłam do wniosku że można robić pinole na różne sposoby: piec, smażyć jeść na surowo w wyrobionych kulkach. Ja postanowiłam upiec. Ciasto dość trudne do wałkowania i zrobienia ciastek, więc troszeczkę trzeba się nagimnastykować.
Mój przepis:
1. półtorej szklanki podsmażonej mąki kukurydzianej.
2. dwie łyżki Szałwii Hiszpańskiej    
3. dwie dużych łyżki miodu
4. pół szklanki sezamu.
5. woda
Wszystkie składniki wymieszać dolewając wody, aż powstanie ciasto do wałkowania. Ponieważ ciężko ciasto się wałkuję ja lepiłam kulkę i potem z każdej kulki wysikałam serducho. Trochę na wyczucie trzeba lepić. I do piekarnika na 30 min 200 C .

Spróbowałam;-), i są słodkie, i są pyszne, i mam nadzieje się sprawdzą w bieganiu.
Próbujcie i dzielicie się swoimi nowymi smakami pinoli.
Pozdrawiam!  

Zapraszam;))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...