piątek, 30 stycznia 2015

Humus z sezamem

Bardzo lubię ten przysmak do kanapek i często robię humus na różne sposoby, to znaczy dodaje zawsze jakieś inne dodatki. Dziś, zamiast pasty sezamowej , użyłam po prostu zwykły sezam.
Składniki:
- szklanka ciecierzycy ( namoczonej przez całą noc)
- garść sezamu
- 5 ząbków czosnku
- oliwa z oliwek
- duża szczypta kurkumy
- szczypta pieprzu kajan
- pieprz czarny
- sól

Sposób przygotowania:
Ugotować ciecierzycę,(którą wcześniej namoczyłam na cała noc, bo potem szybciej się gotuję) i dać jej trochę wystygnąć. Do pojemnika z blendera, wrzucić: czosnek, sezam , pieprz, kurkumę, pieprz kajan i zalać oliwą z oliwek, ja jeszcze dodaje troszeczkę wywaru z ciecierzycy, bo lepiej się mieli, wszystko zmiksować. Zapach niesamowity;-) Potem do tego wsypuje ciecierzycę i miksuję aż powstanie pasta.  
Idealne śniadanie. Lubie humus jak postoję trochę w lodówce ale takiemu świeżemu, nie mogę się oprzeć.
Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Zapraszam;))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...