Od jakiegoś czasu nie jem mięsa , więc szukam różne przysmaki. Ostatnio zauważyłam że do wszystkich tych potraf roślinnych, dodają dużo pieprzu i soli, a czasami do przesady. Byłam na takim kiermaszu charytatywnym dla dzieciaków i kupiłam pasztet z soczewicy, myślałam że to pasztet z soli i soczewicy, niestety, ale tak było.
Ja upiekłam swój pierwszy w życiu pasztet i z kolejki nie dosolony ale po tym kupionym pasztecie, wolałam swój, bo zawsze można coś dosolić lub zrobić sos grzybowy, albo udusić z czosnkiem jarmuż.
Składniki do pasztetu:
- 40 g namoczonej przez noc soi
- 60 g namoczonej przez noc ciecierzycy
- 4 średnie pieczarki
- 2 jajka
- garść słonecznika
- cebula
- sól, pieprz, majeranek, kurkuma, olej.
Sposób przygotowania:
Soje i ciecierzyce osobno ugotować do miękkości . Pieczarki udusić z cebulką na oleju Wszystko zmieszać, dodać jajka i przyprawy do smaku i zmiksować , na koniec do gotowej masy dodać słonecznik . Wyłożyć do foremki i piec przez godzinę w 180 C , można i dłużej w zależności od wysokości pasztetu. U mnie spokojnie mogło by być dwa;)
Dziś w planach pasztet z selera, ciekawa jestem czy wyjdzie i jak będzie smakował.
Smacznego!!!
Ja upiekłam swój pierwszy w życiu pasztet i z kolejki nie dosolony ale po tym kupionym pasztecie, wolałam swój, bo zawsze można coś dosolić lub zrobić sos grzybowy, albo udusić z czosnkiem jarmuż.
Składniki do pasztetu:
- 40 g namoczonej przez noc soi
- 60 g namoczonej przez noc ciecierzycy
- 4 średnie pieczarki
- 2 jajka
- garść słonecznika
- cebula
- sól, pieprz, majeranek, kurkuma, olej.
Sposób przygotowania:
Soje i ciecierzyce osobno ugotować do miękkości . Pieczarki udusić z cebulką na oleju Wszystko zmieszać, dodać jajka i przyprawy do smaku i zmiksować , na koniec do gotowej masy dodać słonecznik . Wyłożyć do foremki i piec przez godzinę w 180 C , można i dłużej w zależności od wysokości pasztetu. U mnie spokojnie mogło by być dwa;)
Dziś w planach pasztet z selera, ciekawa jestem czy wyjdzie i jak będzie smakował.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz