niedziela, 29 listopada 2015

Grójeckie pieczone jabłka

W tym roku Grójeckie jabłka zdobyły pierwsze miejsce w konkursie „ Produkt i miejsce roku” na portalu, Trzy znaki smaku .
A więc, postanowiłam upiec jabłka - Jonagoldy. Do pieczenia, polecam kwaśne odmiany- idared, boskop, bojkien i t d.
Będę potrzebować:


  • jabłka z wydłubanym środkiem ok 10 sztuk
  • ser biały, tłusty lub półtłusty 300 gram
  • garść rodzynek i żurawiny,
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczka cukru lub więcej ale nie polecam , bo jabłko upieczone jeszcze polejemy czekoladą,
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • czekoladę roztapianą na parze wodnej 
Sposób przygotowania:

Do naczynka włożyć ser i dodać wszystkie składniki . Wszystko dobrze wymieszać. Gotową serową masą nadziewać wcześniej umyte jabłka z wydłubanym delikatnie środkiem.
Włożyć do foremki i do piekarnika na 40 minut 180 C
Po upieczeniu i wystygnięciu polać polewą czekoladową i posypać orzeszkami.
Takie pieczone jabłka świetnie nadają się jako deser i na ciepło i na zimno.
Smacznego!!!

P.S. A czekoladę do polewania można również zrobić samemu. Przepis TU 

1 komentarz:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Zapraszam;))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...