sobota, 12 grudnia 2015

Ciasto marchewkowe z komosą ryżową

To ciasto należy do potraw bezglutenowych .
Bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu.

Składniki:
190 g - bezglutenowej mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
180 g - brązowego cukru ( ja dałam 90 g )
50 g -  maki migdałowej ( ja zmieliłam sama płatki migdali)
180 g -  ugotowanej komosy ryżowej
250 g -  startej marchewki na grubej tarce
80 g -  rodzynek
80 g -  żurawiny
190 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
3 jajka
Sposób przygotowania: 
 Do dużej miski wsypałam wszystkie składniki oprócz jajek i oleju.  Wszystko dokładnie wymieszałam . W osobnej misce wymieszałam jajka z olejem i dodałam do sporządzonej wcześniej mieszanki.
I do piekarnika rozgrzanego do 180 C, na 50 minut.
Wierzch posypałam cukrem pudrem z brzozy ( sama zmieliłam cukier brzozowy)
Ciasto smakowało przepysznie i na dodatek zdrowe.
Polecam!

)


1 komentarz:

  1. Pamiętam jak pierwszy raz robiłam ciasto marchewkowe i jakie było moje zdziwienie, że jest ono takie pyszne :).

    Fajny sposób na wykorzystanie puszek :).

    OdpowiedzUsuń

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Zapraszam;))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...