niedziela, 29 listopada 2015

Grójeckie pieczone jabłka

W tym roku Grójeckie jabłka zdobyły pierwsze miejsce w konkursie „ Produkt i miejsce roku” na portalu, Trzy znaki smaku .
A więc, postanowiłam upiec jabłka - Jonagoldy. Do pieczenia, polecam kwaśne odmiany- idared, boskop, bojkien i t d.
Będę potrzebować:


  • jabłka z wydłubanym środkiem ok 10 sztuk
  • ser biały, tłusty lub półtłusty 300 gram
  • garść rodzynek i żurawiny,
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczka cukru lub więcej ale nie polecam , bo jabłko upieczone jeszcze polejemy czekoladą,
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • czekoladę roztapianą na parze wodnej 
Sposób przygotowania:

Do naczynka włożyć ser i dodać wszystkie składniki . Wszystko dobrze wymieszać. Gotową serową masą nadziewać wcześniej umyte jabłka z wydłubanym delikatnie środkiem.
Włożyć do foremki i do piekarnika na 40 minut 180 C
Po upieczeniu i wystygnięciu polać polewą czekoladową i posypać orzeszkami.
Takie pieczone jabłka świetnie nadają się jako deser i na ciepło i na zimno.
Smacznego!!!

P.S. A czekoladę do polewania można również zrobić samemu. Przepis TU 

środa, 4 listopada 2015

Powidło z goji i pigwowca

Bez powidła z goji i pigwowca ( te małe owoce) już się nie da żyć ;-D

Od kiedy rośnie u mnie goja w ogrodzie, zbieram owoce i smarze powidło z wcześniej pokrojonym pigwowcem na nalewkę. To znaczy, że jak z tego pigwowca zleje się sok , to pokrojony owoc wykorzystuję do powidła.
 Nie dodaje już cukru, bo do robienia nalewki z pigwowca wcześniej się sypie bardzo dużo cukru, żeby jak najwięcej wyciągnąć soku.
Takie powidło smarze kilka dni po kilka godzin, aż zgęstnieje.

                                                              Wyszło kilka słoiczków.

Poniżej na filmiku  jest już pokazana degustacja powidła.


Zostałam zaproszona do mini studia fotograficznego na zdjęcie i rozmowę o zdrowym stylu życia, a głównie o bieganiu. Po rozmowie, Ania ( wizażystka), zrobiła mi makijaż i potem Marcin (fotograf) zrobił mi profesjonalne zdjęcia. I tak powstało trzy filmy. Na razie, jest tylko  jeden.

Pozdrawiam!

Zapraszam;))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...