piątek, 23 grudnia 2016

Wesołych Świąt !!!

Wesołych i spokojnych Świąt i Szczęśliwego Nowego Roku!!!
Pierniczki upieczone i trochę już zjedzone, bo pyszne ;-)
Przepis można znaleźć na blogu Mała Cukierenka  . Polecam!!!
Spokojnych i rodzinnych Świat!

niedziela, 18 grudnia 2016

Jesteś tym, czym są Twoje myśli

Jesteś tym, czym są Twoje myśli - Małgorzata Wójcik. Książka o tym, jak świadomie wymyślić sobie lepszą przyszłość.
Miałam okazje być na spotkaniu autorskim z Małgorzatą Wójcik w bibliotece publicznej w Grójcu. I muszę powiedzieć, że wszystko co tam słyszałam, to już jak by wiem z innych źródeł  i nie raz takie rady na lepsze życie słyszałam. Ale nie żałuje tego spotkania, bo uważam że z takimi pozytywnymi ludźmi jak Małgosia, warto się spotykać.
 W książce znajdziecie bardzo dużo ciekawych rad  i sposobów na pozytywne myślenie. Różne afirmacje, medytacje, ćwiczenia pozwalające pracować nad charakterem i podświadomością.
Warto mieć tą książkę w swojej bibliotece i od czasu do czasu po nią sięgać.
Pozdrawiam i polecam ;-)   

wtorek, 6 grudnia 2016

Oponki serowe

Za nim będę robić świąteczne pierniki, naszło mnie na serowe oponki, które zniknęły bardzo szybko.
 A inspiracją moja ostatnio jest blog Mała Cukierenka. Pyszne można znaleźć  tam  przepisy i jest dużo filmików z  instrukcją wypieków.
Swoje oponki zrobiłam według przepisu z Małej Cukierenki, ale wszystkie składniki wzięłam na pół i  dodałam margaryny zamiast masła i zapach olejku pomarańczowego, zakupiony  w sklepiku Herbisklep.  Polecam

Składniki:
250 g mąki
250 g twarogu (użyłam półtłusty)
2 jajka
1 łyżka śmietany ( użyłam jogurtu bez laktozy)
1 łyżkę płaską margaryny
1,5 łyżkę cukru ( użyłam brązowego)
0,5 łyżeczkę sody
0,5 łyżeczkę proszku do pieczenia
1 łyżkę wódki
kilka kropel olejku pomarańczowego (spożywczego)
Olej do smażenia
Cukier puder do posypki .

Sposób przygotowania:
 Suche składniki przesiać na stolnice i zrobić zagłębienie gdzie dodawać po kolei mokre składniki  i zagnieść ciasto , podsypując mąką zęby się nie przyklejało do rąk ale i żeby nie było za twarde.
 
Rozwałkować ciasto ok 5 cm i wyciąć kółka szklanką i dziureczki małe w środku ( ja wycinałam zakrętką od butelki)
 
Rozgrzać olej i smażyć oponki z obu stron, trzeba być czujnym , bo szybko to idzie i mogą się przypalić ;-)

Wyłożyć na talerz z  papierem kuchennym żeby odsączyć olej , a potem przełożyć na inny talerz i posypać cukrem pudrem jak ktoś lubi.

Smacznego!!! 

Zapraszam;))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...