Za nim będę robić świąteczne pierniki, naszło mnie na serowe oponki, które zniknęły bardzo szybko.
A inspiracją moja ostatnio jest blog Mała Cukierenka. Pyszne można znaleźć tam przepisy i jest dużo filmików z instrukcją wypieków.
Swoje oponki zrobiłam według przepisu z Małej Cukierenki, ale wszystkie składniki wzięłam na pół i dodałam margaryny zamiast masła i zapach olejku pomarańczowego, zakupiony w sklepiku Herbisklep. Polecam
Składniki:
250 g mąki
250 g twarogu (użyłam półtłusty)
2 jajka
1 łyżka śmietany ( użyłam jogurtu bez laktozy)
1 łyżkę płaską margaryny
1,5 łyżkę cukru ( użyłam brązowego)
0,5 łyżeczkę sody
0,5 łyżeczkę proszku do pieczenia
1 łyżkę wódki
kilka kropel olejku pomarańczowego (spożywczego)
Olej do smażenia
Cukier puder do posypki .
Sposób przygotowania:
Suche składniki przesiać na stolnice i zrobić zagłębienie gdzie dodawać po kolei mokre składniki i zagnieść ciasto , podsypując mąką zęby się nie przyklejało do rąk ale i żeby nie było za twarde.
Rozwałkować ciasto ok 5 cm i wyciąć kółka szklanką i dziureczki małe w środku ( ja wycinałam zakrętką od butelki)
Rozgrzać olej i smażyć oponki z obu stron, trzeba być czujnym , bo szybko to idzie i mogą się przypalić ;-)
Wyłożyć na talerz z papierem kuchennym żeby odsączyć olej , a potem przełożyć na inny talerz i posypać cukrem pudrem jak ktoś lubi.
Smacznego!!!
A inspiracją moja ostatnio jest blog Mała Cukierenka. Pyszne można znaleźć tam przepisy i jest dużo filmików z instrukcją wypieków.
Swoje oponki zrobiłam według przepisu z Małej Cukierenki, ale wszystkie składniki wzięłam na pół i dodałam margaryny zamiast masła i zapach olejku pomarańczowego, zakupiony w sklepiku Herbisklep. Polecam
Składniki:
250 g mąki
250 g twarogu (użyłam półtłusty)
2 jajka
1 łyżka śmietany ( użyłam jogurtu bez laktozy)
1 łyżkę płaską margaryny
1,5 łyżkę cukru ( użyłam brązowego)
0,5 łyżeczkę sody
0,5 łyżeczkę proszku do pieczenia
1 łyżkę wódki
kilka kropel olejku pomarańczowego (spożywczego)
Olej do smażenia
Cukier puder do posypki .
Sposób przygotowania:
Suche składniki przesiać na stolnice i zrobić zagłębienie gdzie dodawać po kolei mokre składniki i zagnieść ciasto , podsypując mąką zęby się nie przyklejało do rąk ale i żeby nie było za twarde.
Rozwałkować ciasto ok 5 cm i wyciąć kółka szklanką i dziureczki małe w środku ( ja wycinałam zakrętką od butelki)
Rozgrzać olej i smażyć oponki z obu stron, trzeba być czujnym , bo szybko to idzie i mogą się przypalić ;-)
Wyłożyć na talerz z papierem kuchennym żeby odsączyć olej , a potem przełożyć na inny talerz i posypać cukrem pudrem jak ktoś lubi.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz