Upiekłam swój pierwszy chleb w
maszynie do pieczenia, a ponieważ na drugi dzień był 35 maraton
Warszawski i mój chłopak w nim biegł, to upiekłam dla niego z
dużo ilością bakalii.
Oczywiście trzeba jeszcze popracować
nad idealny smakiem chleba i dobrze się zapoznać z maszyną ale jak
na pierwszy raz to sama jestem zaskoczona, myślałam że składniki
pójdą do śmietnika;))
Składniki na 750 g
200 ml wody
120 ml mleka
400 g mąki pełnoziarnistej do
wypieków chleba
3 łyżeczki oliwy
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
25 g roztopionych drożdży ( bo suchych
nie miałam)
100 g mieszanki bakaliowej
50 g goji ( dodałam goje sama)
Wszystko wsypałam do maszyny i za 2,5
godziny był gotowy chleb. Maszyny są różne do wypieków, ja
pożyczyłam i na wyczucie włączyłam pierwszy program na średnio
wypieczoną skórkę.
Bałam się trochę o ten chleb, żeby
nie zaszkodził podczas biegania maratonu , ale wszystko było ok.
Relacje z biegu można zobaczyć TU na moim blogu sportowym. A
chlebka już dawno nie ma, zjedzony. Muszę powiedzieć że chleb
miał dziwny słodki smaczek i myślę że to goja ale zdania
podzielone.
Polecam próbować :))
Super!!!!
OdpowiedzUsuńMARZĘ O TAKIEJ MASZYNIE DO PIECZENIA CHLEBA, NO I OCZYWIŚCIE O PRZEBIEGNIĘCIU MARATONU...
Pozdrawiam serdecznie i miłego weekendu :)
Anna M.
zapraszam do mnie: annamatysiak.blogspot.com
:)