Dziś nazbierałam w ogródku cały półmisek podziomków i byłam trochę szokowana że aż tak dużo, ale jak się pieliło to się ma ;-)
Poziomki zawierają sole mineralne, garbniki, flawonoidy, witaminę C i, w małej ilości, olejek lotny. Ich liście i owoce stosuje się pomocniczo w miażdżycy naczyń, nadciśnieniu, kamicy nerkowej i niektórych drobnych chorobach skóry.
Pomyślałam że teraz wszyscy jedzą truskawki z makaronem , a ja zjem z poziomką ;-) .
Odrobinę cukru i troszeczkę pogniotłam żeby puściły sok i troszkę serka waniliowego, a makaron można dowolny , kto jaki lubi i miętka do ozdoby.
Bardzo polecam, może połączenie nie najzdrowsze ale czasami chce się czegoś takiego dobrego;-)
P.S. Już jadłam pierwsze malinki z krzaka;)
ależ mi narobiłaś ochoty na ten makaron:))boszsz jak ja dawno nie jadłam czegoś takiego:)))
OdpowiedzUsuń