W
tym roku Grójeckie jabłka zdobyły pierwsze miejsce w konkursie „
Produkt i miejsce roku” na portalu, Trzy znaki smaku .
A więc, postanowiłam
upiec jabłka - Jonagoldy. Do pieczenia, polecam kwaśne
odmiany- idared, boskop, bojkien i t d.
Będę potrzebować:
- jabłka z wydłubanym środkiem ok 10 sztuk
- ser biały, tłusty lub półtłusty 300 gram
- garść rodzynek i żurawiny,
- 1 jajko
- 2 łyżeczka cukru lub więcej ale nie polecam , bo jabłko upieczone jeszcze polejemy czekoladą,
- 1 łyżeczka cynamonu
- czekoladę roztapianą na parze wodnej
Do
naczynka włożyć ser i dodać wszystkie składniki . Wszystko
dobrze wymieszać. Gotową serową masą nadziewać wcześniej umyte
jabłka z wydłubanym delikatnie środkiem.
Włożyć
do foremki i do piekarnika na 40 minut 180 C
Po
upieczeniu i wystygnięciu polać polewą czekoladową i posypać
orzeszkami.
Takie
pieczone jabłka świetnie nadają się jako deser i na ciepło i na
zimno.
Smacznego!!!
P.S.
A czekoladę do polewania można również zrobić samemu. Przepis
TU
Znam to, pyszne!!!
OdpowiedzUsuń