To ciasto należy do potraw bezglutenowych .
Bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu.
Składniki:
190 g - bezglutenowej mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
180 g - brązowego cukru ( ja dałam 90 g )
50 g - maki migdałowej ( ja zmieliłam sama płatki migdali)
180 g - ugotowanej komosy ryżowej
250 g - startej marchewki na grubej tarce
80 g - rodzynek
80 g - żurawiny
190 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
3 jajka
Sposób przygotowania:
Do dużej miski wsypałam wszystkie składniki oprócz jajek i oleju. Wszystko dokładnie wymieszałam . W osobnej misce wymieszałam jajka z olejem i dodałam do sporządzonej wcześniej mieszanki.
I do piekarnika rozgrzanego do 180 C, na 50 minut.
Wierzch posypałam cukrem pudrem z brzozy ( sama zmieliłam cukier brzozowy)
Ciasto smakowało przepysznie i na dodatek zdrowe.
Polecam!
)
Bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu.
Składniki:
190 g - bezglutenowej mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
180 g - brązowego cukru ( ja dałam 90 g )
50 g - maki migdałowej ( ja zmieliłam sama płatki migdali)
180 g - ugotowanej komosy ryżowej
250 g - startej marchewki na grubej tarce
80 g - rodzynek
80 g - żurawiny
190 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
3 jajka
Sposób przygotowania:
Do dużej miski wsypałam wszystkie składniki oprócz jajek i oleju. Wszystko dokładnie wymieszałam . W osobnej misce wymieszałam jajka z olejem i dodałam do sporządzonej wcześniej mieszanki.
I do piekarnika rozgrzanego do 180 C, na 50 minut.
Wierzch posypałam cukrem pudrem z brzozy ( sama zmieliłam cukier brzozowy)
Ciasto smakowało przepysznie i na dodatek zdrowe.
Polecam!
)
Pamiętam jak pierwszy raz robiłam ciasto marchewkowe i jakie było moje zdziwienie, że jest ono takie pyszne :).
OdpowiedzUsuńFajny sposób na wykorzystanie puszek :).